Λίγα λόγια για την Ιστορία του χωριού.

Πάππα.(η) αλλά & ο Παππάς.

    Είναι το όνομα του χωριού που συναντάμε βορειοδυτικά του Ν. Φθιώτιδος & ακριβώς πίσω από το οροπέδιο της πρώην λίμνης Ξυνιάδος. Η παλιότερη θέση του χωριού, από προφορικές μαρτυρίες που έχουμε, από τα ερείπια του οικισμού αλλά και από τα ευρήματα του χριστιανικού νεκροταφείου (1100-1400μ.χ.) βρίσκεται στην περιοχή ΄΄Παλιοχώρι΄΄. Το ακριβές όνομα δεν μας είναι γνωστό. Πιθανολογείται ότι ήταν ΄΄ Ελλοπία΄΄. Αυτό όμως είναι δουλειά της Αρχαιολογικής έρευνας και σκαπάνης.
    Ακριβείς πληροφορίες για το πότε κτίσθηκε το χωριό στη νέα του θέση, δεν υπάρχουν. Η κτίση του πάντως, ανάγεται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Με πιθανότερους τους λόγους ελονοσίας, οι κάτοικοι ΄΄ ανέβηκαν ΄΄ πιο ψηλά στους πρόποδες της Ψηλής Ράχης, όπου υπήρχαν αρκετά νερά, δίπλα στο μικρομονάστηρο του Αγίου Νικολάου, εκεί ακριβώς όπου βρίσκεται & σήμερα.
Απέχει 20 χιλιόμετρα απ’ τη Μακρακώμη ακολουθώντας το δρόμο Μακρακώμη-Πλατύστομο- Γιαννιτσού- Π.Γιαννιτσού- Πάππα-Σμόκοβο του Ν.Καρδίτσας. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 800μ.


    Προεπαναστατικά πληροφορούμαστε, από τον Γάλλο περιηγητή Πουκεβίλ, ότι ανήκει στα Ευρυτανικά Άγραφα & έχει 40 οικογένειες, αναφέρεται δε ως Παππά (το).Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας (1881) υπάγεται στο Δήμο Ταμασίου της επαρχίας Καρδίτσας του Ν. Τρικάλων. Το 1881 αναφέρεται με 123 κατοίκους, το 1928 έφθασε τους 400, στην απογραφή του 1971 έχει 306 κατοίκους, το 1991 μετρήθηκαν 135 κάτοικοι & 166 κάτοικοι στην απογραφή του 2001, πολύ λιγότερους βέβαια το χειμώνα. Καλύπτεται με υπέροχα δρυοδάση, καστανοδάση, πουρνάρι & πλατανοδάση στις ποταμιές.

    Μέχρι το 1919 ήταν συνοικισμός της κοινότητας Καϊτσας & έβγαζε πάρεδρο στο Δήμο Ταμασίου. Η κοινότητα αναγνωρίστηκε με το Β.Δ. της 14-3-1919 (ΦΕΚ 66/Α της 22-3-1919).Ως το 1974 ανήκει διοικητικά & εκκλησιαστικά στο Ν. Καρδίτσας. Το 1956 ο τότε Νομάρχης έδωσε εντολή σε όσα χωριά ( και ήταν πολλά αυτά ) είχαν ονόματα με τούρκικη προέλευση να προτείνουν νέα ονόματα. Ο τότε Πρόεδρος του χωριού Ι. Γ. Ρίζος, νομίζοντας ότι η προέλευση του ονόματος Πάππα είναι τούρκικη –συζητώντας με τον δάσκαλο Λ. Ρέππα- πρότειναν το όνομα Μεσοχώρι. Με το όνομα Μεσοχώρι παρέμεινε ως το 1986 ώσπου μετά από πρόταση κατοίκων & απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου το γνωμοδοτικό συμβούλιο τοπωνυμιών του Υπουργείου Εσωτερικών επανέφερε το όνομα του χωριού σε Παππάς (ο). Η κοινότητα αποσπάσθηκε απ’ την επαρχία & το Ν. Καρδίτσας & υπάγεται στην επαρχία & το Ν. Φθιώτιδας. (Ν.Δ. 479/1974. ΦΕΚ 187/Α2.7.1974).


    Χωριό με έντονη την αγροτική & κτηνοτροφική παραγωγή, δεν έθρεψε μόνο τους κατοίκους του αλλά τροφοδότησε & άλλα κοντινά χωριά. ΄΄Σιτοβολώνας της περιοχής΄΄ είχε χαρακτηρισθεί σε δύσκολες εποχές. Στην κατοχή της χώρας από τα φασιστικά στρατεύματα του άξονα φιλοξένησε Ελληνοαμερικάνικη Στρατιωτική Αποστολή Μηχανικού. Αυτή με δύναμη ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης ανατίναξε σήραγγες, & πολλά χιλιόμετρα σιδηροδρομικής γραμμής, και έτσι απέκοψαν τη σιδηροδρομική σύνδεση & καθυστέρησαν τον ανεφοδιασμό των κατακτητών του Ρόμελ προς την Αφρική.