΄΄Βακούφικο πουρνάρι΄΄

΄΄Βακούφικο ΄΄ συνηθίζεται να χαρακτηρίζουμε κάτι που είναι περιουσία της εκκλησίας.

Τα ΄΄ βακούφια ΄΄ κτήματα, μετόχια, αιγοπρόβατα κ.λ.π.

Στο χωριό μας,  η εκκλησία μας, ο Άγιος Νικόλαος,  από παλιά είχε περιουσιακά στοιχεία δηλ. περιουσία κινητή και ακίνητη. Στην ακίνητη περιουσία εκτός των χωραφιών, εκτός του νερόμυλου στο ποτάμι είχε και το καφενείο στην πλατεία μαζί με το οικόπεδο που είναι στο χώρο.

Στον ίδιο αυτό χώρο ζει ένα μεγαλοπρεπές αιωνόβιο πουρνάρι.

Είναι ένα από τα σύμβολα του χωριού μας.

Έχει ζωή πάνω από 800 χρόνια κατά τις εκτιμήσεις των δασολόγων.

Με πρότασή μας προς το  Δασαρχείο Σπερχειάδος και το Δήμο, κρίθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης,  άρα προστατευμένο. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το 1922 ο παππούς μας Κ. Δ.Μπλούκας ως στρατιώτης πήγε στην εκστρατεία της Μ.Ασίας. Εκεί έξω από την Άγκυρα σε κάποιο χωριό βρήκε ένα Τούρκο γέροντα, ο οποίος είχε ζήσει με την οικογένειά του στα χωριό μας, πριν το 1900. Τον ρώτησε λοιπόν εάν ζει το πουρνάρι στην πλατεία της Πάππας. Αυτό δείχνει και την μακροβιότητα του πουρναριού και πως είχε χαραχθεί ως σύμβολο στο μυαλό των ντόπιων και ξένων που πέρασαν από τον τόπο μας.

Το ΄΄βακούφικο πουρνάρι΄΄ είμαστε υπεύθυνοι και το προστατεύουμε από κάποιες ασθένειες που το επηρεάζουν, ώστε να μας χαρίζει απλόχερα τη δροσιά του.

Αποτελώντας ΄΄ σύμβολο ΄΄ του χωριού μας το αποτυπώσαμε ως τέτοιο και στο σήμα του συλλόγου μας όπου περιέχεται  η ταυτότητα του χωριού μας.

          Σ. Γ. Μ.

 


Παραδοσιακό καφενείο

Το παραδοσιακό καφενείο που συναντάμε στην πλατεία του χωριού είναι ένα προπολεμικό κτίσμα το οποίο ανακαινίσθηκε τρεις  φορές. Μια αρχές της δεκαετίας του ΄50,  μία το 1962 και μία πρόσφατα το 2010 στη σημερινή μορφή του.

Είναι ΄΄ βακούφικο΄΄  κτίσμα ιδιοκτησίας  της εκκλησίας του χωριού (Αγίου Νικολάου).Το κτίσμα αυτό έβγαινε και βγαίνει στη δημοπρασία και όποιος δώσει τη μεγαλύτερη τιμή προσφοράς το ενοικιάζει.

Τελευταίος ενοικιαστής είναι ο Γεώργιος Σπ.. Ρίζος ο οποίος με τη σύζυγό του Ειρήνη προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, χειμώνα –καλοκαίρι,  προσφέροντας καφεδάκια, ποτά,  τσιπουράκια, κρασιά  και τα ανάλογα μεζεδάκια από ντόπια κυρίως προϊόντα.

Το τηλ. επικοινωνίας είναι Γ.Σπ. Ρίζος 6942040171